Home
Home
Home
Home
Home
Home
Home

Έργα τέχνης φτιαγμένα από  φυσητό γυαλί

Tzompanakis Blown Glass

Γυαλί

Οι δημιουργίες μας

Χάρτης /  Επικοινωνία

Σχετικά με εμάς

Ελληνικά

English

Μέταλλο

Το 1986, όταν οι περισσότεροι Έλληνες δεν είχαν καν ακούσει τη λέξη ανακύκλωση, ο Ανδρέας Τζομπανάκης (βλ.εικ.αρ.) άνοιξε στο χωριό του Κόκκινο Χωριό το εργαστήριό του και ξεκίνησε από απόβλητο γυαλί, το οποίο μάζευε (βλ.εικ.δε.), για να δημιουργήσει τα δικά του έργα τέχνης. Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Ο φούρνος με τον οποίο ξεκίνησε έχει πλέον ενταχθεί ως διακοσμητικό στοιχείο στον χώρο πώλησης, και έχει αντικατασταθεί από έναν μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο φούρνο.

Στο φύσημα αποκτά το πυρακτωμένο κομμάτι την πρώτη του φόρμα, με την προσθήκη κάποιων ουσιών -η σύνθεση των οποίων αποτελεί ένα καλά φυλαγμένο μυστικό των καλλιτεχνών- επηρεάζεται ο χρωματισμός, και η τελική μορφή δημιουργείται μέσω της εναλλαγής της θερμότητας, του αέρα και της επιδεξιότητας, πάντα κάτω από το εξεταστικό βλέμμα των φυσητών γυαλιού, οι οποίοι γνωρίζουν ακριβώς, πότε και με ποιον τρόπο είναι δυνατόν να γίνει κάτι με το λιωμένο γυαλί, όπως βλέπουμε π.χ, στην ακόλουθη σειρά εικόνων: η δημιουργία ενός επίπεδου φωτιστικού.

Όταν πετυχαίνει το έργο, αφαιρείται από τον σωλήνα εμφύσησης και το αφήνουν να κρυώσει αργά και για πολλές ώρες σε μία θερμοκρασία από 800 βαθμούς Κελσίου περίπου στους 150 βαθμούς Κελσίου. Μόνο ο τελικός έλεγχος ποιότητας θα δείξει, εάν το έργο τέχνης είναι άψογο.

Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) μπορείτε να παρακολουθήσετε τους φυσητές γυαλιών από τις 8.00-15.00 στη δουλειά τους. Το γυαλί λιώνει αρχικά στην άκρη του σωλήνα εμφύσησης γυαλιού σε θερμοκρασίες από 1400 - 1500 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια φορμάρεται σε 1200 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζεται πολλή πείρα για να λιώσει κανείς το γυαλί στη σωστή θερμοκρασία και να το επεξεργαστεί κατάλληλα.

Ωστόσο, οι δύο φυσητές γυαλιού του Ανδρέα Τζομπανάκη είναι ένα καλά συντονισμένο δίδυμο. Συνεννοούνται χωρίς καν να μιλάνε με τις ήρεμες, ακριβείς κινήσεις τους μοιάζουν με χορευτές, ενώ σιγά - σιγά στη θερμότητα του φούρνου δημιουργείται ένα μοναδικό έργο τέχνης από γυαλί. Σε αυτόν τον χώρο νιώθει κανείς τη μαγεία των γεννημένων στη φωτιά αριστουργημάτων. Τα χρώματα της Κρήτης αντικατοπτρίζονται σε αυτά.

Κόκκινο Χωριό, Αποκόρωνας Χανίων Κρήτης Τηλ. +30 28250-31194 email: info@blownglass.gr